İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı

Posted by

İstiklal Caddesi’ndeki sanat mekânı Meşher, İstanbul’un 500 yılına seyir imkânı sunan “Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar” sergisini podcast yayınlarına taşıyor. Şehrin zengin bir görsel kaydı niteliğindeki serginin ilk podcast bölümünde küratör Şeyda Çetin ile müzik tarihçisi ve besteci Emre Aracı, 19. yüzyılda yaşayan Avrupalı bestecilerin eserlerindeki İstanbul manzaralarını konuşuyor ve sergideki eserlerden yola çıkarak İstanbul temsillerinin çeşitliliğini 19. yüzyıl müzik tarihinden anekdotlarla inceliyor.

Osmanlı’daki Avrupai müzik geleneği üzerine araştırmalar yapan Aracı; 19. yüzyılda büyük bir değişim içine giren payitahtta Sultan II. Mahmud’la başlayan modern bandoların kurulması süreci, bu dönemdeki besteler ve müzik tarihine etkileri, bu dönüşümde iz bırakan önemli Batılı müzisyenler ve İstanbul’la bağları hakkında bilgiler aktarıyor. Dönemin değişim rüzgârını ve İstanbul manzaralarını yansıtan Avrupai müzik örneklerini dinleyicilerle paylaşıyor.

Yayında 19. yüzyılda İstanbul’da yaşayan Giuseppe Donizetti ve şehri ziyaret eden ünlü piyanist Franz Liszt’ten arpist Parish Alvars’a, Naum Tiyatrosu’nda operalar idare etmiş besteci Luigi Arditi’den yazar Gustave Flaubert’e Avrupalı sanatçıların kente dair izlenimleri de tartışılıyor. Çetin ve Aracı, dönemin İstanbul manzaralarının Batılı bestecilerin müziklerine ve nota kapaklarına yansımalarını inceleyerek “Göz Alabildiğine İstanbul” sergisine farklı bir bakış açısı katıyor.

Farklı konu ve konuklarla sürecek podcast yayınlarına mesher.org ve Spotify’dan ulaşılabilir.

Ömer Koç Koleksiyonu’ndaki nadide eserlerden oluşan sergi 29 Eylül’e kadar açık.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir